Vijenac 767 - 769

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara Jurkić Sviben

4. pijanistički memorijal Ranko ­Filjak u Petrinji

Memorijal posvećen revitalizaciji značenja hrvatskog pijanista započeo je 30. lipnja. Do 8. srpnja predstavila su se vodeća pijanistička imena Hrvatske s vrlo originalnim programima. Festival je otvorio Lovro Pogorelić s Beethovenovim Diabelli varijacijama. Sutradan je nastupio klavirski duo Zrinka Ivančić Cikojević i Dalibor Cikojević s djelima Schuberta i Poulenca te izborom stavaka iz suite Horoskop Borisa Papandopula, dok su se 4. srpnja predstavili najbolji učenici Glazbene škole Frana Lhotke Sisak–Petrinja. Bas-bariton Krešimir Stražanac uz pijanista Krešimira Starčevića izveo je dva dana poslije Lied Berse i Rahmanjinova. Za kraj, pijanist Đuro Tikvica i trinaest mladih pijanista njegovih bivših studenata posvetili su koncert Sergeju Rahmanjinovu i obilježili 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti skladatelja.

Nositelj organizacije je POU Hrvatski dom, umjetnički ravnatelj pijanist Karlo Ivančić, a producent orguljaš Edmund Andler-Borić. Svi koncerti održali su se u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji.

42. Večeri na Griču

Od 1. do 15. srpnja po 42. put održan je festival Večeri na Griču kao zaštitni znak kulturnog života Zagreba. Festival koji voli eksperimentirati s glazbenim žanrovima i stilovima ostao je vjeran klasičnoj glazbi.  Dansko-latvijski puhački kvintet Carion, koji karakteriziraju izvrsne interpretacije te originalan i atraktivan scenski nastup uz kretnje i koreografiju, otvorio je festival.

Cijenjeni ansambl poznat je po izuzetnim interpretacijama, ali i po atraktivnom scenskom nastupu tijekom kojeg se ostvaruje neposredan kontakt s publikom, što se i ovaj put dogodilo u izvedbi programa Mozart meets Carl Nielsen. Copenhagen dreams. Ansambl Antiphonus uz umjetničkog voditelja Tomislava Fačinija i Petrita Çekua na gitari izveli su 7. srpnja program nazvan Romancero gitano. Rusko-armenska pijanistica Eva Gevorgjan briljirala je 9. srpnja u suptilnim i virtuoznim izvedbama djela Rahmanjinova i Prokofjeva. Unatoč olujnom nevremenu Zagrebački solisti u prepunom su predvorju atrija Klovićevih dvora ostvarili sjajan nastup uz violončelista Borisa Andrianova s djelima Mendelssohn-Bartholdyja, Berlinera i Čajkovskog. Festival je završio 15. srpnja nastupom francuskoga gudačkog kvarteta Van Kuijk, koji je zagrebačkoj publici podario majstorske izvedbe djela Mozarta, Fauréa i Mendelssohn-Bartholdyja. Velika posjećenost koncerata pokazatelj je potrebe i interesa za uživanjem u kvalitetnim ljetnim kulturnim događanjima na potvrđenim koncertnim lokacijama.

Vijenac 767 - 769

767 - 769 - 27. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak